Призма

Проект за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија

Ова е архивска страница на која се архивирани содржините до 17.08.2016 година.
Призма има нова страница која е достапна на следната адреса prizma.mk

Новинари

Ресурси за новинари

База на податоци: Анекс-договори за јавни набавки

Центар за граѓански комуникации

Центарот за граѓански комуникации изработи база на податоци со анекс договорите склучени за јавните набавки во периодот од 2013,2014 и 2015 година. Базата содржи податоци за 390 анекс-договори во вкупна вредност од околу 2,2 милијарди денари односно 35 милиони евра.

Водич во терминологијата за родово базирано насилство за новинари и медиумски работници

Национална мрежа Глас против насилството

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство - Глас против насилство претстави „Водич во терминологијата за родово базирано насилство за новинари и медиумски работници“.

База на податоци за земјоделски субвенции

БИРН

По „Скопје 2014 под лупа“, овој пат Балканската истражувачка и репортерска мрежа (БИРН) ја промовираше својата втора по ред база, посветена на земјоделските субвенции.

Интерактивна база на податоци „`Скопје2014` под лупа“

БИРН Македонија

БИРН истражуваше и документираше 132 објекти вклучувајќи: згради, фасади, скулптури, споменици, фонтани од новиот лик на Скопје

Истражување на ЗНМ: Јавните пари во медиумскиот простор

Здружение на новинарите на Македонија (ЗНМ)

Според ЗНМ, во периодот од октомври до декември 2014 година националните телевизии и весници добиле 6 милиони евра државни пари за реклами. Најмногу пари добиле Канал 5, Алфа и Сител.

„Security in-a-Box“: Како да ја заштитите вашата комуникација преку интернет

Метаморфозис

Security in-a-box, водечкиот ресурс во светот за совети за дигитална безбедност и алатки наменети за бранителите на човековите права е достапен и на македонски јазик

Заштитениот сведок како инструмент во македонскиот правен систем

УСАИД Проект за граѓанско општество

Анализа на македонското законодавство, споредувајќи го со меѓународните правни норми, како и анализа на пресуди, одлуки, решенија на случаи пред домашните и меѓународните судови кои се однесуваат на темата Заштитен сведок

Онлајн академијата за новинарство на Би-би-си стана бесплатно достапна за сите

Би-би-си

Страницата која пред сè беше направена за интерен тренинг на новинарите на британскиот радиодифузен сервис сега е извонредно корисен бесплатен ресурс за секој новинар, без разлика во кој стадиум на кариерата се наоѓа

Анализа на судски постапки во областа на основните граѓански и политички права и слободи

Хелсиншки комитет за човекови права

Оваа анализа произлезе од набљудуваните 30 судски постапки во периодот од 1 септември 2013г. до 30 јуни 2014г., со пособен осврт на начинот на кој се спроведуваат споменатите закони

Новинарите и известувањето од трауматични настани

Сервис за проверка на факти од медиумите

Луѓето инволвирани, директно или индиректно, во трауматични настани ги преживеале тие настани и секогаш ги преживуваат кога за нив треба да зборуваат со странци, особено со странци со диктафони, камери, новинарски бележници…

НВО

Ресурси за НВО

База на податоци за земјоделски субвенции

БИРН

По „Скопје 2014 под лупа“, овој пат Балканската истражувачка и репортерска мрежа (БИРН) ја промовираше својата втора по ред база, посветена на земјоделските субвенции.

Правосудството и темелните права во Република Македонија

Мрежа 23

Публикација произлезена од проектот „Мрежа 23“, што го реализираа Институтот за европска политика – Скопје, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и Центарот за управување со промени

Гранични подрачја на Европа: Кршење на правата на бегалците и мигрантите во Македонија, Србија и Унгарија

Amnesty international

Балканската рута е далеку од безбедна, а бегалците кои што се обидуваат да побараат азил во Србија или Македонија се соочени со сериозни пречки се вели во извештајот на Амнести интернешанел

Донаторски стратегии и практики за поддршка на граѓанското општество за Западен Балкан

Балканската мрежа за развој на граѓанско општество

Истражувањето нуди инспирација за Европската Унија и за другите донатори како да ги рефлектираат потребите на локалните чинители на граѓанското општество и како со нивниот пристап, методологија и стратегии и да придонесат кон неговиот одржлив развој

Заштитениот сведок како инструмент во македонскиот правен систем

УСАИД Проект за граѓанско општество

Анализа на македонското законодавство, споредувајќи го со меѓународните правни норми, како и анализа на пресуди, одлуки, решенија на случаи пред домашните и меѓународните судови кои се однесуваат на темата Заштитен сведок

Анализа на судски постапки во областа на основните граѓански и политички права и слободи

Хелсиншки комитет за човекови права

Оваа анализа произлезе од набљудуваните 30 судски постапки во периодот од 1 септември 2013г. до 30 јуни 2014г., со пособен осврт на начинот на кој се спроведуваат споменатите закони

УСАИД водич кон социјалните медиуми за граѓанскиот сектор

USAID

Публикацијата со наслов Социјални мрежи: Водич за засилување на граѓанското општество преку социјалните медиуми е изработена со цел да ги подучи невладините организации како да ги остварат своите комуникациски цели и успешно да им се обраќаат на своите публики преку социјалните медиуми

Збир на текстови: Аспекти на сексуалност и сексуално образование

ХЕРА

Оваа публикација е во насока со мисијата на ХЕРА – остварување на правото на жените, мажите и младите да бидат информирани и да можат слободно да го остваруваат својот избор во однос на сексуалното и репродуктивното здравје

Мониторинг на медиумите за известување за теми од поширок општествен интерес

Проект за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор

Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ги објави резултатите од мониторингот на медиуми за десет теми од поширок општествен интерес реализиран во партнерство со Центарот за граѓански комуникации

Годишен извештај за човековите права во Македонија во 2013 година

Хелсиншки комитет за човекови права на Македонија

Хелсиншкиот комитет ќе продолжи да ги следи состојбите со човековите права и да врши нивна промоција и да обезбедува правна заштита на граѓаните чии права и слободи се повредени