Призма

Проект за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија

Ова е архивска страница на која се архивирани содржините до 17.08.2016 година.
Призма има нова страница која е достапна на следната адреса prizma.mk
 

Блог

5 август 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/danica-pavlovska.jpg

Rebus sic standibus - Додека така (си) стојат работите

Даница Павловска Циги

Јунската одлука на Владата за изготвување на урбанистичко-планска документација за катастарската парцела на Градски трговски центар - ГТЦ е во директна колизија со владеењето на правото, но и со некои основни човекови права, како што е правото на сопственост, правото на дом, правото на животна средина.

26 јули 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/bojan-blazevski2.jpg

Заборав за луѓето што го дигнаа Скопје од урнатините

Бојан Блажевски

Архитектите заслужни за воскреснувањето на Скопје по земјотресот полека тонат во заборав.

13 јули 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/branimir jovanovic.jpg

650 милиони евра

Бранимир Јовановиќ

Задолжувањето од 650 милиони евра ќе значи крај на режимот, доколку оние кои досега гледаа со резерва на протестите, конечно се разбудат и сфатат што се случува. Заспани, време е да се разбудите. Немате што да изгубите, освен вашите синџири!

31 мај 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/kalina-maleska.jpg

Манипулацијата со поимот патриотизам

Калина Малеска

Љубовта кон својата земја не е поврзана со љубов кон државните институции или моменталната власт. Таа е напор татковината да стане подобро место за живеење за сите нејзини граѓани.

23 мај 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/foto-vlado-gjorcev.jpg

ФЗОМ сам се демантира

Владе Ѓорчев

По повод сторијата „Државното ин витро не е ниту бесплатно ниту брзо“, објавена нa Призма од новинарот Владе Ѓорчев во рамките на Повикот за истражувачки стории, реагираше Фондот за здравствено осигурување. Авторот реагира на демантот:

5 мај 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/goran-janev.jpg

Републиката во пламен!

Горан Јанев

Републиката ја закопуваме ние граѓаните со нашето соучесништво во грабежот прифаќајќи да ги глодаме коските на господарите на нашата економија и на нашето јавно добро кои елитите си ги присвоиле без да не прашаат.

21 април 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/Dime_260x195.jpg

За симулакрумот на активно граѓанство

Димитар Николовски

Гневот на продемократските демонстранти кој беше искажан преку фрлени јајца, камења и боја, како и неколкуте турканици со полицијата, претставува совршена муниција за и онака празната реторика на ГДОМ-овци.

15 април 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/blog branimir jovanovic.jpg

Спуштете ги штитовите!

Бранимир Јовановиќ, протестирач

Часот е 20. Денешниот протест е веќе започнат. Дали да поминеш низ него, или да одиш право дома? Изгубен си, исто колку што беше изгубен и кога те приведоа. Сè што се случи во изминатите 26 часа повторно ти поминува низ главата, во некој недефиниран калеидоскоп. Сепак, од сите тие слики, една ти се издвојува.

14 април 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/ivana_jordanovska.jpg

Последното претседателско помилување

Ивана Јордановска

Откако Претседателот ја уништи и последната надеж за исполнување на Пржинскиот договор, само меѓународна интервенција може да ја спаси државата од насилство.

7 април 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/_DSC6625.JPG

Клуч за Антикорупциската комисија

Мери Јордановска

Антикорупционерите се дојдени на функцијата за да се борат против корупцијата и криминалот, а ако вака лесно ги „затвораат прашањата за век и векови“, тогаш затворањето на оваа институција би било многу подобро решение. Барем додека не се создадат услови за вистинска борба против корупцијата, која не се води само преку семинари и конференции туку преку конкретни дела.

2 март 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/blog branimir jovanovic.jpg

За вампирите и банкарите

Бранимир Јовановиќ

Банките во Македонија во 2015 година оствариле добивка од 76 милиони евра. Со тие пари можат да се изградат два современи клинички центра, или да се покријат половина од трошоците потребни за целосно бесплатно здравство.

25 февруари 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/tamara.jpg

Тие се крадци и ќе одговараат

Тамара Чаусидис

Цел живот зборувам и верувам дека ние, новинарите, сме гласот на обичните луѓе, а на протестот пред Уставниот суд имав можност да го чујам гласот, да ја искусам таа негова страшна потреба да биде чуен. И да биде пренесен.

14 февруари 2016
/мк/file/show/Images/Текстови/0915/paraintervju2.jpg

Колумбо: „Титаник“ не ја откри Америка

Џ.Пулицемер

[Интервјуто е измислен, сатиричен текст]

Познатиот морепловец дошол во лов на едно од оние 600 работни места на ден, му се допаѓа Скопје 2014, иако има забелешки, во интервјуто открива детали од познатите патешествија и ја расчистува дилемата дали Земјата е рамна.


9 февруари 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/blog branimir jovanovic.jpg

Отворено писмо до Димитар Богов

Бранимир Јовановиќ

Гувернерот на една централна банка не треба да се грижи само за монетарната политика и за банкарскиот систем, туку и за општото добро, зашто тој е прво човек, а потоа гувернер.

8 февруари 2016
/мк/file/show/Images/Блогери/olimpia.jpg

Бизнис политика наспроти визија

Олимпија Христова Заевска

Домашните политички-бизнис елити и странските картели со неподнослива леснотија ги истуркаа граѓаните, ги претворија во публика и им дадоа навивачки свирчиња. Ниту еден суштински договор, Охридскиот, децентрализацијата, Мајскиот, Пржино..., не беше ставен на вистинска јавна расправа. Во сите нив се кршеше Уставот, кој од граѓаните се бара да биде почитуван.

Блогирај!

Пополни ја пријавата за блог и стани дел од блогерската заедница на Призма. Ова e вистинската прилика за твоето мислење да допре до пошироката јавност. Призма е медиум кој е во служба на промоција на ставовите на граѓаните, а оваа страница е место каде што тие ставови ќе бидат објавени.

Те повикуваме да блогираш затоа што:

  • твоето мислење е важно
  • твојот став вреди да се чуе
  • ти можеш да придонесеш кон позитивни промени

Испрати ни го твоето име и презиме, контакт податоци и твојата идеја преку формуларот подолу и ќе те известиме за следните чекори.