Призма

Проект за истражувачко новинарство и соработка помеѓу медиумите и граѓанскиот сектор ● Програма на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Македонија

Ова е архивска страница на која се архивирани содржините до 17.08.2016 година.
Призма има нова страница која е достапна на следната адреса prizma.mk

Бомба 36: Станови на високи функционери

Прес конференција на Петре Шилегов, портпрарол на СДСМ во камп пред Влада на РМ на 31.05.2015

Разговори:

Прес-конференција:

Призма:

СДСМ: Вицепремиерот Ставрески – прв сосед на Јанкулоска

Транскрипт:

1.Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Зоран Ставрески

ЗС: Горде.

ГЈ: Е.

ЗС: Она што…ако се сеќаваш, кога бевте во Виетнам ти побарав една web адреса.

ГЈ: Да.

ЗС: Е. Па…што…така ми текна мене у некој, некој момент на инспирација, си викам ја ај добро совет што и давам на Горде, него и ја што не си направам исто така. Ха, ха.

ГЈ: Па да ти кажам паметно ти текнало. Некад имаш добри идеи. Ха, ха.

ЗС: И почна онака, црвот да ме јаде. И викам – чекај бе – што јас не си направам нешто лично, и онака стојат вака безвезе, без ништо.

ГЈ: Да де да.

ЗС: И ај викам, не мора одлука да донесеме, ќе разговарам дома, да видам што-како. Спомнав дома, немаше нешто реакција негативна или позитивна посебно.

ГЈ: Да де да.

ЗС: Вика – ај да видиме, демек што-како. И отидовме у…му се јавив на овој мојов…

ГЈ: Аха.

ЗС: Отидовме до кај него на работа, се сретнавме со таткото и со ќерката…

ГЈ: Аха.

ЗС: Ко за беља баш тогаш влезе директорот, на….главниот што е, на банката…

ГЈ: Ахааа.

ЗС: Не виде, ама тоа е сега.

ГЈ: Е па добро сега.

ЗС: Како и да е, они ни го дадоа тоа да го погледнеме каталогот и требаше баш беше дента пред да тргнеме на одмор.

ГЈ: Аха.

ЗС: И немавме време ние наредниот ден, пошто беше последен ден пред одмор да одиме, да видиме. Пошто они одма, нема проблем, одберете, што-како…

ГЈ: Не, ама ептен се…

ЗС: Одма да прекинеме со праење, во друга насока ако сакате…

ГЈ: Да, да, ептен се.

ЗС: Е сега ние не можевме тогаш, па сега треба…поради ова…да не беше со Кети и до сега ќе го покреневме тоа. Па…

ГЈ: Супер идеја.

ЗС: Сакав чисто вака да знаеш…

ГЈ: Да бе да, супер идеја. Добро ти текнало.

ЗС: Ааа…ај нејќам друго по телефон. Сакав тоа да те барам…пошто она…девојчето ни кажа тогаш, неколку што се вака available и рече: видете, што – кои, па сакав само да те прашам вашиот кај беше и на која страна од тие што се таму, ама…

ГЈ: Знаеш како е…према Водно и према Шар Планина. Практично накај вас, мислам дека натаму му доаѓа, у тој правец.

ЗС: Добро. Мхм.

ГЈ: Али јас сум да ти кажам…

ЗС: 89 беше или колку?

ГЈ: А бе ние 2 нели, ти си заборавил!

ЗС: Ама едниот. Не, не, не сум заборавил.

ГЈ: Едниот…ха, ха, ха. Ти ме убеди и заборави. Delete стисна.

ЗС: Не, не. Ама како сега, едниот беше 89, другиот 50 или?

ГЈ: Не, не. Вака беше Зоки. Едниот, едниот беше 89, ама нас ни требаше уште едно мало просторче за точаците. Пошто знаеш ние имаме проблем. Па земавме од другиот и го направивме 92, а другиот беше околу 70 остана, така некако мислам.

ЗС: Аха.

ГЈ: Или 60 и неколку дојде,

ЗС: Ооо, па вие сте се претерале бе. Ха, ха, ха.

ГЈ: Е па ти, ти што ми кажа сега…Ааа не заебавај. Ха, ха, ха.

ЗС: Добар, добар совет. Тоа е најдобар што си го у живот добила.

ГЈ: Така да супер испадна. И тоа после тоа бевме ние, пошто ние нели апла на време ја фативме работава. И ставрно како го имаат направено, значи едно е кога ја гледаш скицава, кога ќе отидеш таму, преубаво изгледа.

ЗС: Е ај ја ако договориме нешто…како да се отиде до таму, а да не биде забележано? Тоа ми е, да не биде…

ГЈ: Има како.

ЗС: Има?

ГЈ: Знаеш како. Со кола се влегува скроз во објектот, доле. Ќе се договориме…

ЗС: Добро. И нема таму вработени други?

ГЈ: Може некој мајстор да има…

ЗС: Навечер?

ГЈ: Не бе, преку ден. Ама ќе и речеме на Драгана подискретно да се тргнат мајсторите, нагоре да нема никој.

ЗС: Не бе, или приквечер, навечер. Не мора…зашто да се…

ГЈ: А бе нема светло навечер…

ЗС: А нема ич.

ГЈ: Пошто тоа е објект во градба и…

ЗС: Е па приквечер, добро кога нема …

ГЈ: Приквечер дур има уште малку дневна светлина, иначе супер е. Влатко и вртеше на Драгана мислам, вчера-завчера, за да довршиме, нели треба договор да потпишеме, сите тие работи. Ама не му се јави, па не го препрашав дали ја добил во меѓувреме. Иначе многу е фина.

ЗС: Знам, знам.

ГЈ: Мислам мене ептен добар впечаток ми остави…

ЗС: Добро.

ГЈ: И многу се одговорни. На пример ќе им кажеш тоа и тоа, и еднаш ќе им спомнеш, не треба два пати.

ЗС: Да.

ГЈ: Само ќе ти јави, завршено е, што мене ми се допаѓа, пошто јас така функционирам.

ЗС: Да де да. Добро.

ГЈ: А има за дискретност…

ЗС: Ама имам уште еден проблем ја, во размислувањето сега. Кога више фатив да го размислувам тоа. Ха, ха. После ми текна за ова другово и викам чекај сега да го видам, како да го, како да го…во реализацијата…

ГЈ: Аха…

ЗС: Значи не е спорно од аспект на идејата дали, поише од аспект на реализација. Како да идам со тоа, дали да идеме на друго некое вака, суштество или…

ГЈ: Да де да, те разбирам. А бе јас мислев…

ЗС: Пошто, не е за ова што зборат, што би рекол овој…

ГЈ: Ха, ха. Да, да, да.

ЗС: …нашиов што зборат…него поише од друг аспект. Од аспект на, на… антикорупциска, тие што се, треба да се пријавува…

ГЈ: А бе знам. Јас го мислев, ама…

ЗС: Да се прави целата таа работа.

ГЈ: Ние уште не…

ЗС: Од тој апсект, не ова другово. Другово, па и другово ќе си се појави по некое време. Ааа, ќе рече види, види…

ГЈ: Комшии. Први комшии.

ЗС: Ааа, тоа е тоа.

ГЈ: Таман до нас, не знам дали има. Ха, ха, ха. И супер.

ЗС: И тоа више оди докажи после дека не е смислено…

ГЈ: А бе нека пукнат, нека зборат, што сакаат нека прават, нека кршат глава.

2.Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Иво Котевски

ГЈ: Со тоа што јас сум кредитобарател на целиот кредит а он е ко-кредитобарател, тоа му доаѓа како двајцата да сме зеле заедно кредит…

ИК: Така де така…А ќе ставате по еден фрижидер во едно, друг у друг? хахаха

ГЈ: Па више купивме за двата стана фрижидери, телевизори уште неаме два ама два ќе се купат, све по два, нема кај нас тоа…

ИК: Чиста работа

ГЈ: Ние сме си многу практични луѓе

ИК: Така бе така…

3.Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Иво Котевски

ГЈ: Кредитот е еден кредит со двајца кредитобаратели значи ко-кредитобаратели двајца…

ИК: Да де да…

ГЈ: Од истата банка под истите услови

ИК: Добро…

ГЈ: И се однесува тој кредит на отплаќање на целата сума пошто тоа е и еден договор

ИК: Така де така

ГЈ: Само што се вака два простори. Ете ќе речат овие изгледа ќе се разведуваат чим поделиле све

ИК: Ако де ќе глеаме сеир… ќе видиме што ќе пишуваат ја мислам дека нешо многу многу нема да им мењаат одговориве

ГЈ: Не ама и не им врши работа ваков одговор. Да речеш не е пријавено, нешо така, нема ништо

ИК: Ама добро они нема да идат на таа варијанта, они ќе идат на патетика. Луѓе немаат леб да јадат оваа купила стан сеа купила уште два стана… тоа е тоа, они би сакале да се сите на питачки стап и на улица леб да немаат

ГЈ: Мислам тоа е нивниот главен аргумент, пријавил, непријавил од кај ти се парите и паѓа у вода…мислам ја тоа свесно сум го направила така.

4.Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Иво Котевски

ГЈ: Абе кај, кој ќе им го пренесе бе Иво, кај на Плусинфо?

ИК: Не бе шо… Плусинго, Бриф и она како им се вика а1он

ГЈ: Да, шо сакаат да праат… не знаеш шо, мислам они ќе го кажат еднаш, двапати, петпати колку шо ќе го кажат и ќе издише тоа

ИК: Толку бе толку…

ГЈ: Башка не е тоа нешо шо е сеа, од 2011 е

ИК: Да, да…

ГЈ: Значи две години поминале, не е као ја нешо кријам, праам шема.. тоае ќе ги видиме шо ќе пишат

ИК: А бе јас не сум прашал. Мислам дека знам која зграда е. Мене карши…

ГЈ: Оваа бе до нас, овде што е.

ИК: Која бе до нас што е?

ГЈ: Од прозор што ти се гледа.

ИК: Во оваа тука?

ГЈ: Да.

ИК: Ха. Леле значи што муабети вадат по град. Ја па друга мислев дека е.

ГЈ: Која бре. Дај да чујам.

ИК: Еден пријател, Ико, оној што го држеше Броз кафе…

ГЈ: Аха.

ИК: Жена ми е старосватица на жена му, не е битно, се знаат од времето. Сега има кафич не знам како му се викаше, Кино Култура ли, не знам како точно. Не ми текнува, нов е кафичот, забутан е, одма таму зад Буњаковец…

ГЈ: Аха.

ИК: Е таму у тие згради, нови што се градат, уште не се мислам дека ни вселени, таа карши него што се гледа, он ми тврдеше, вика – а бе министерката твоја земала стан.

ГЈ: Не. За жал не. Не бе овдека, оваа зграда до нас што е. Низ прозор што се гледа.

ИК: Многу далеку.

ГЈ: Мислам јас не кријам, тоа сама си кажувам.

ИК: А кај ќе биде сместен полицаецот сега?

ГЈ: На пријавница овдека.

ИК: Ха, ха. Со обезбедување ќе доаѓа на работа.

5.Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Зоран Ставрески (се вклучува сопругата на Ставрески)

ГЈ: Ало

ЗС: Горде шо праиш?

ГЈ: Ништо еве, по дома. Ти шо праиш?

ЗС: Еве со Антоанета нешо збориме за ова, за зградата па нешо мене ме прашува она, па место мене да ме гњави, ај тебе нека те гњави малце

ГЈ: Аајде

АС: Каков ми е уводот од конекторот

ГЈ: Мислам вака мислиш кој знае со каква тортура ќе се соочам

АС: Сеа ќе вииш колку е едноставно, брзо. Прво прашање, каква боја на внатрешни врати одбравте?

ГЈ: Бели.

АС: Белии?

ГЈ: Да

АС: Значи ти ко шо се во другите…

ГЈ: Па да, мислам практично таа е основната боја они шо ја нудат ама нас ни одговара.

АС: Аха. А имате идеја што намештај ќе ставате во станот?

ГЈ: Да, да, ние више и нарачавме дел…

АС: Која?

ГЈ: У дневната ни е бела кожна гарнитура…

АС: Бела кожна гарнитура, мхм…

ГЈ: Масата е нешто бордо стакло е горе и како алуминиум така нешо метално ногарки… столчињата се ми се чини пластични ама таа некоја пластика сеа као модерни биле, не знам и ја каква…

АС: Добро..

ГЈ: А кујната ни е бордо пошо нели отворено ни е таму, тука тој дел и ќе се гледа, значи бордо и бела е комбинацијата, тоа за сега што имаме определено со метални елементи

АС: Значи ти си ја протна твојата бордо боја

ГЈ: Е па нема, ја коа ќе запнам нешто…

АС: Коа ќе запнеш… се сеќавам коа беше со точките дека таа боја нешто ти се допаѓаше…

ГЈ: Да, да, да… е па имаме така дел и од плочките, некои такви детали со бордо се знаеш, ние ги земавме тие мозаик малите и има во дел од мозаикот на бордо…

АС: На таа боја. Океј а денеска колку што ѕирнав коа поминав значи не влегов, немате вие паркет ставено…

ГЈ: Не знам ние не сме отишле би требало да стават…

АС: Значи вие сепак одите со паркет во станот не одите со плочки затоа што ја тоа што го видов немаше наредено

ГЈ: Не ние у дневната значи… дневната тој дел е паркет а ходниците, оставите тие работи, не се сеќавам за спалната дали нарачавме… еве Влатко ми довикува…

АС: Со плочки ќе одите?

ГЈ: … не паркет и таму сме нарачале

АС: Добро затоа што ако е плочка може затоа не сум видела, не видов паркет значи треба одма да видам паркет како почнува од вратата… значи за паркет…

ГЈ: Ако сте за паркет мене ми пратија две парчиња од паркетот

АС: Добро…

ГЈ: Мислам чисто знаеш за да видам како изгледа налакирано, оти има и посветла и малку по така

АС: Да, јас ги видов денеска тие две парчиња со мат и сјајно

ГЈ: Е да…

АС: И не гледам некоја голема разлика помеѓу тие две парчиња, мене скоро слично ми изгледаа

ГЈ: Па и мене, едино едното малку ко посветло ми се виде

АС: И за што се решивте, за таа големина?

ГЈ: Па за посветлото… да да, таа што беше, претпоставувам ти ги покажале истите парчиња мене што ми ги покажаа, тоа што беше по мат и посветлото парче пошо нели на бела боја посветло одговара, другото беше по на дрво по така…

АС: Да, да… и големината таа они што ја нудат…

ГЈ: Па да….

АС:…се распрашав, во куќава имаме ставено и поширок и подолг паркет, таков повеќе ми се допаѓа и ми покажаа и такви парчиња дека има само се од втора класа ама не се гледа воопшто никаква разлика со ова што е од прва класа…

ГЈ: Е па ние не ни знаевме дека има таква опција и нарачавме од другиве

АС: Добро ,е па тоа ми беа прашањата, долга бев? Изгњавив?

ГЈ: Не бе, ти остај… остав воведот батали го. Абе ние можно е во недела или да видиме Драгана коа ќе биде слободна викендов и зависи со ова у Собрание каква обврска ќе имам, може а одиме оти она рече дека ќе… до крај на работнава недела ќе ги завршат целосно купатилата

АС: Тоа може, тоа да…

ГЈ: И со се елементи со се све, може да се види оти ние прошлиот пат коа бевме мсилам океј доста е направено ама нема нешто овака немаше нешо многу да видиш…

АС: Е па немаше многу оти кај нас посопоро оди на нашиот кат работава…

ГЈ: И последни ги прават….

АС: И последни ги прават… а доле побрзо оди работата и јас веќе а вративе коа влегов, финиширани се од први и втори неколку реда од станови…

ГЈ: И не знам дали кај вас го завршиле тоа со скалите што се внатре за на тераса, кај нас мене многу ми се допадна како ги направија…

АС: Нее, кај нас нема да може како кај вас да биде, затоа што одма е коа ќе влезеш ќе треба да удриш на скалите, така кај нас ќе биде како монтажно решение

ГЈ: Аха.. они што се извлекуваат…

АС: Што се извлекуваат да… иначе не би можело да стои, ќе одам ќе поминам следниот пат да видам како го направиле кај вас…

ГЈ: Кај нас имаше доволно простор и така не е многу стрмно нагоре како полукружно некако сеа ама фино е испаднато и терасата горе, терасата мене…

АС: Терасата е убава…терасата е убава и таа е завршена скоро. Не ми се допаѓа што не не консултирале барем нас, она што е како прикриено како собичка, многу ми е метално тоа што се рамките за стаклата на прозорите ама сега тоа е тоа…

ГЈ: Абе ние првично мислевме дека таму нема да има такви прозори знаеш…

АС: И јас не знаев дека ќе има…

ГЈ: Таков впечаток имав. И коа отидовме гледаме фактички тоа е 12 квадрати не е баш малечко

АС: Да, не е мало и јас не знаев дека ќе има соба…

ГЈ: И глеам уше едно собче плус и викам супер…

АС: Све е супер само требале да стават од тие белите исти она пластика што е за стакло прозори за да биде усогласено, така али океј

ГЈ: Да деда, више го напраиле али терасите се фантазија мислам ептен ми се допаднаа..

Поврзано